Tassi Kulturális Egyesület

A Tassi Kulturális Egyesület (TAKE) volt az első közhasznú civil szervezet a településen.

Hivatalosan 2003. december 17-én került bejegyzésre az egyesület azzal a céllal, hogy a községünkben élő gyermekek, fiatalok felnőtt és idős korosztály számára kulturális, hagyományteremtő, képességfejlesztő programokat szervezzen, lehetőleg e tevékenységeket összekapcsolva a természet- és egészségvédelemmel, környezetszépítéssel.

Működésünk során arra törekszünk, hogy minél szélesebb kört célozzunk meg programjainkkal, lehetőleg ingyenesen. Ennek érdekében többször végeztünk felmérést a lakossági igényekről. Folyamatosan figyeljük a visszajelzéseket, és anyagi illetve személyi lehetőségeink szerint figyelembe vesszük a megvalósítható ötleteket.

Közhasznúságunk folytán segíteni tudjuk az azóta megalakult más civil szervezetek működését a faluban, és az Önkormányzat által szervezett programokhoz mind személyi, mind anyagi segítséget és együttműködést nyújtunk.

Az egyesület jelenleg 20 főből áll, de számos önkéntes is segíti munkánkat.

A tizenegy éves fennállásunk során az alábbi hagyományokat, hagyományos rendezvényeket teremtettük a faluban:

–       11 éve főszervezői vagyunk a Falunapnak, aminek sikeréhez nem csak munkánkkal, hanem jelentős anyagi ráfordítással is hozzájárulunk. Ezen a programon a falu lakosságának nagy része és a környező települések lakói is részt vesznek, körülbelül 1500-2000 fő. A nap rendezvényei változatosak, minden korosztály talál kedvére valót. Lehetőséget nyújtunk a helyi tehetségek bemutatkozására kiállítás formájában, színpadi műsorokkal szórakoztatjuk a résztvevőket, játszóházat szervezünk, különféle bemutatókat, játékokat, gyerek- és sportprogramokat hozunk erre a napra.

–       Két éve a Duna-parton is rendezünk egy nyári fesztivált – Duna-parti Party címmel -, ahol a sporté a főszerep, családok, baráti társaságok főzhetnek a szabadban, a gyermekek pedig egésznap játszhatnak. Itt egyesületünk kialakított egy strandröplabda- és egy strandfoci pályát, és ellátta megfelelő felszerelésekkel is, melyet mindenki ingyen használhat. Így sikerült a tavasztól őszig a falu üdülőterületén tartózkodó nyaralókat is bevonni egy helybeli rendezvénybe, és folyamatos sportolási lehetőséget is biztosítani a számukra. Reményeink szerint egy új hagyomány kezdetét is jelenti ez a rendezvény, melynek szervezését már idén is elkezdtük.

–       Fennállásunk óta évi két alkalommal ingyenes egészségnapot szervezünk az érdeklődőknek. Ilyenkor neves orvosokat, természetgyógyászokat, életmód-tanácsadókat hívunk meg, hogy minél több szemszögből ismerkedhessünk meg az emberi szervezettel és egészségünk megőrzésének lehetséges módjaival.

–       Hagyomány, hogy évenként megrendezzük Erzsébet-Katalin napi jótékonysági bálunkat, melynek bevételét más programjaink finanszírozására fordítjuk.

–       Évente több alkalommal szervezünk gyermekeknek és felnőtteknek színházlátogatást a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházba.

–       Legalább kétszer szervezünk játszóházat óvodásoknak és iskolásoknak az ünnepekhez kapcsolódóan.

–       Minden évben részt veszünk faluszépítő akciókban vagy magunk szervezünk hasonlókat.

–       Aktuális nemzeti évfordulókhoz kapcsolódva rendezünk kulturális előadásokat, zenés megemlékezéseket, beszélgetéseket.

–       Szervezünk Gyereknapot, Családi napot, Tök-jó Party-t, ingyenes Mikulás műsort, múzeumlátogatást is.

Szívesen kapcsolódunk a községben tevékenykedő más civil szervezetek kezdeményezéseihez.

A Faluházban lévő programok eltöltéséhez is segítséget nyújtunk, (pingpong asztallal, számítógépekkel), örömmel látjuk, hogy teljes kihasználtsággal működnek a Faluház nyitva tartási ideje alatt.

Mindezek mellet folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, melyekkel érdekesebbé tehetjük a tassiak életét, számukra változatos kikapcsolódási formákat biztosíthatunk.

    Ezúton is szeretnék mindenkit meghívni közénk. Várunk olyan tevékeny embereket, akiket érdekel a munkánk, egyetértenek kitűzött céljainkkal, és szívesen részt vennének programjaink tervezésében és megvalósításában.

Egyesületi összejöveteleink időpontjáról érdeklődhetnek az alábbi telefonszámokon. 06 30 290 2587

Ha Ön egyetért céljainkkal, hogy a továbbiakban is  Tass lakosságának színvonalas kulturális programokat tudjunk rendezni, kérjük, támogassa egyesületünk további tevékenységét adója 1%-ával, vagy bármilyen más adománnyal!

Adószámunk: 18365421-1-03

Baranyi Zoltánné

TAKE elnök

Németh Gáborné                                                                                    Béki Mónika

Gazdasági vezető                                                                                    TAKE titkár